Skip to main content

Bra att veta

Glöm inte pass och covid-bevis. Internationelt försäkringsbevis -EU-kort - är bra att ha med, 
beställs via Försäkringskassan.
Skriv ut från 1177.se 
Vaccinationsbeviset visar att du har fått vaccin mot covid-19.
Det är ditt ansvar att ta reda på vilka regler som gäller i det land som du ska resa till. 
Så här gör du:
Klicka på Hämta ditt vaccinationsbevis.
Logga in med din e‑legitimation.
Spara eller skriv ut beviset.ta med beviset på din resa.
Visa upp QR‑koden som finns i beviset i samband med id‑kontroll.

Har du en digital brevlåda (Digimail, e‑Boks, Kivra eller Min myndighetspost) skickas vaccinationsbeviset till den.

Munskydd kan behövas - lite oklart i nuläget - när man handlar, ombord på båten och eventuellt när man rör sig inomhus. Så ta med munskydd.
 

Fritextsökning

Bra att veta

Kvarglömda sakerTänk på att kvarglömda saker kan vara svåra att återfå. Kontrollera därför noggrant hotellrum, restaurang och buss innan Du lämnar dessa. Resenären tar själv ansvar för bagaget, kläder, mm, även i bussen. Vi hjälper dig att efterforska kvarglömda saker till självkostnadspris.

Pass och visum
För resor utom Norden måste pass medföras. Resenär som ej är svensk medborgare skall detta anmälas vid bokning. Resenären ansvarar själv för att nödvändiga visum ordnas.
Som svensk medborgare måste du ha pass för att kunna passera yttre gräns och styrka din identitet och ditt medborgarskap.
Vid resa till länder som inte ingår i Schengenöverenskommelsen måste man ha pass vid gränspassering. Vid resa till Schengenland behövs inte pass för själva gränspassagen, däremot kan du behöva styrka din identitet och medborgarskap vid vistelse i landet. Pass är den enda handling som i nuläget kan styrka din identitet.

Du ansöker om pass hos Polisen. Utanför Sverige handläggs ansökningar om svenskt pass av svensk ambassad eller motsvarande.
För information om var och när du kan ansöka om pass - se passinformation för polisen i ditt län.

Visum behövs inte för svenska medborgare på våra resor. Däremot kan det krävas visum i vissa länder för icke svenska medborgare, som själva ansvarar för att detta kontrolleras och efterlevs till det berörda landets konsulat eller ambassad.

Valuta
Euro i de flesta länder, det lönar sig i regel att växla i Sverige.

Kontrollera
-Att du har fullgott försäkringsskydd. Hemförsäkringen.
-
Kontrollera även intyg  om rätt sjukvårdsförmåner under tillfällig vistelse i en medlemsstat (E111). Om inte ring till Försäkringskassan och begär ett.
- Att ni har beställt  ett avbeställningskydd i samband med bokningen om ni vill ha det. Kanske det ingår i ert Visakort? Kolla med er bank.

Bra att veta på längre direktresor
Ta gärna med en liten kudde och mindre täcke att ha under bussresan.
Dessa saker kan ligga kvar i bussen under hela resan.
De stora resväskorna kommer att finnas i bagageutrymmet och vara inlåsta hela tiden, så därför skall du ha giltigt pass under hela resan, pengar, eventuella mediciner, tandborste, och liknade i handbagaget i bussen. Detta förvaras på golvet under din sittplats. 
Som resenär ansvarar du själv för transporten av ditt bagage till och från hotellet och att det verkligen kommer med bussen.


Resandebestämmelser, regler för resandes införsel av alkohol:
Det finns olika regler beroende på om du reser inom/utanför EU.
Från och med den 1 januari 2004 försvinner den så kallade resanderansonen - de kvantiteter du får föra in i landet när det gäller alkohol, vin, öl och tobak vid införsel från annat EU-land. Vid resa från land utanför EU är kvantitetsgränsen för öl om 64 liter borttagen. Däremot så räknas fortfarande ölen in under den beloppsgräns på   1.700 SEK för övriga varor som fritt får införas.

Den skattefria privatinförseln av alkohol från EU-land till Sverige är begränsad till vissa kvantiteter av varor, den sk resanderansonen. För alkoholvaror utöver denna kvantitet måste svensk punktskatt betalas.

Skattefri privatinförsel är endast möjlig om:

-alkoholvarorna är för eget bruk (dvs för eget eller familjens behov, eller som gåva till närstående) och inte införs i kommersiellt syfte.
-varorna medförs av den resande.

OBS!
Eftersom regler och lagar ändras hela tiden så kan det vara bra att ni kollar upp alla uppgifter själva tex. på : Tullverket  så inga olägenheter inträffar vid er hemresa.

Införselreglerna gör att vi är tvingade att maximera vikten på det tillåtna bagaget av 50 kg per person.

Var ute i god tid !
15 minuter före utsatt avresetid. Skulle bussen ej vara på plats 10 minuter efter utsatt tid ring vår joutelefon nr 072 58 86 502.

 

 

Resekalender
7/5Helsingör/Danmark 2024från 980:-
7/5Puttgarden Express Borderhop år 2024från 800:-
15/5Hönsalottas Luffarmuséumfrån 945:-
19/5Rostock Boule Resa 4 dagar 2024 från 5 990:-
23/5Hemlig resa 6 dagarfrån 8 590:-
Kontakta oss
Adress:
Hovslätts Bussresor
Hammarvägen 130
55628 Jönköping