Skip to main content

Julmarknad i Hildesheim o Goslar

Om man nu skall vara med om julmarknad i Tyskland är det väl lika bra att göra det ordentligt. På den här resan väljer vi två av alla de hundratals marknader som finns att besöka i landet under en fyraveckorsperiod innan jul. Turen går till Hildesheim, som ligger i delstaten Niedersachsen. Här bor vi med julmarknaden alldeles utanför hotellet. En av dagarna ägnar vi åt den gamla kejsarstaden Goslar vars gamla stadskärna är från medeltiden. Även här hittar vi en traditionell julmarknad med allt som hör till.

Fritextsökning

Program

Dag 1  Jönköping-Hildesheim  ca 76 mil    Vi startar vår resa tidigt på morgonen och är efter cirka tre timmar i Helsingborg för färjeöverfart till Danmark. Vi färdas över Sjaelland, Falster och Lolland och är vid middagstid i Rödby Havn. Vår färja till Puttgarden tar 45 minuter vilket alltså ger möjlighet till lunch ombord. I Tyskland har vi ungefär 33 mil innan vi är framme vid hotellet i Hildesheim.  Vi bor tre nätter på fyrstjärniga Van der Valk Hotel. Här finns bl.a. relaxavdelning med pool. 

Dag 2  Hildesheim Julmarknad   Hildesheim  är en stad, som är rik på sevärda vackra byggnader. Här finns mängder av korsvirkeshus från olika tidsåldrar. Knochenhaueramtshaus som anses vara världens vackraste korsvirkeshus ligger granne med vårt hotell. Ursprungligen var det slaktarnas gilleshus. I stan finns två mycket sevärda kyrkor, Hildesheimer Dom och Sankt Michaeli. Båda finns med på UNESCO:s världsarvslista och i juleskrud är de ännu pampigare än vanligt. I slutskedet av andra världskriget utsattes staden för ett kraftigt bombangrepp, som förstörde stora viktiga delar av det gamla Hildesheim. Under 1980-talet påbörjades en lyckosam restaurering av det  historiska torget med alla de omgivande korsvirkeshusen från flera olika århundraden. Detta torg är nu centrum i stadens årliga julmarknad. Under adventsveckorna smyckas hela området runt torget med juleträd, massor av belysning och försäljningsstånd där man säljer allt som hör julen till. Blir man frusen eller hungrig finns det både mat och glögg att köpa i bodarna. Eftersom vi bor, så att säga, mitt i smeten kan man också gå in på hotellet för att värma sig eller för att dricka eftermiddagskaffe.

Dag 3  Goslar Julmarknad  ca 12 mil    Efter en god frukost åker vi i sydostlig riktning mot bergskedjan Harz. Här anser tyskarna att man hittar motsvarigheten till vårt Blåkulla. När vi kommer fram till Goslar parkerar vi intill det mäktiga kejsarpatset. Inne i centrum promenerar vi på kullerstensgator och kan beskåda en del av de cirka 1500 korsvirkeshus, som finns här. Julmarknaden äger huvudsakligen rum på det gamla torget, som är inramat av vackra hus, bland annat Rådhuset med sitt klockspel.        I torgets mer än 70 bodar, uppställda i stjärnform, kan man inhandla det mesta man kan önska sig inför julen. Varje dag är det musikaliska inslag, adventskonserter och underhållning på olika ställen i stan. Mot kvällen åker vi tillbaka till Hildesheim för övernattning.

Dag 4  Hildesheim-Jönköping  ca 76 mil  Efter frukost påbörjar vi hemfärden och under morgon och förmiddag åker vi mot Puttgarden. Innan färjan avgår mot Danmark skall vi försöka hinna med att shoppa någonstans. Ombord finns möjlighet att äta en sen lunch. Vi åker vidare norrut genom Danmark. På kvällen är vi tillbaka hemma med förhoppningsvis många trevliga julmarknadsminnen.

Ingår

         ** = +55 rabatt  200:- 2 mån innan avresa

  • Detta Ingår  Bussresa  Färjor  Vägskatt  3 nätter i dubbelrum  3 frukost  1 middag
  • Enkelrumstillägg 750:-
  • Van Der Valk Hildesheim
  • Marktstrabe 4
  • D-31134 Hildesheim
  • Tel +4951213000
  • Tidtabell A