Skip to main content

Polen Warszawa o Krakow 7 dgr

Polen har en turbulent historia. Vårt stora grannland i söder med nästan 40 miljoner invånare har upplevt såväl storhetsdagar som det fruktansvärda andra världskriget. Efter de första protesterna i mitten av 80-talet från varvsarbetarna i Gdansk, ledda av Lech Waleza, har landet utvecklats mycket snabbt, framför allt under de senare åren.  Polen är verkligen underskattat som turistland. Landet är rikt på kultur och historia och turismen ökar stort varje år. Vi besöker både den nuvarande huvudstaden Warszawa liksom den tidigare Krakow.

Fritextsökning

Program

Dag 1.  Jönköping -Karlskrona ca 25 mil  
Vi påbörjar vår resa från Jönköping till Karlskrona under eftermiddagen. Körtiden till Karlskrona är cirka tre timmar. Färjan Stena Spirit avgår klockan 19.30 till Gdynia. Efter avgång serveras middag. Stena Line erbjuder inte bara en bekväm resa till Polen utan även underhållning, spa med utsikt över havet, god mat och ett soldäck med både dans och svalkande drycker. 

Dag 2.  Gdynia -Warszawa  ca  44 mil    
Vi anländer till Gdynia klockan 07.30. Polen ligger i samma tidszon som Sverige så vi behöver inte ställa om några klockor. Innan ankomst serveras en härlig frukostbuffé. Vi kör genom Gdynia, Sopot och Gdansk, tre numera sammanväxta städer, som i folkmun kallas ”Trestadsområdet”. Därefter tar vi snabbaste vägen direkt till Warszawa. På eftermiddagen tar vi med hjälp av lokalguide och gör  en tre timmars stadsrundtur och får se några av de viktigaste sevärdheterna, som till exempel den återuppbyggda gamla stan med kungliga slottet, katedralen, det före detta judiska ghettot där det finns ett museum, ”kungsvägen”, kulturpalatset och slottet Wilanow. Detta slott är byggt i barockstil och påminner om Versailles till utseendet. Efter rundturen checkar vi in på Sofitel Warsaw Victoria, ett femstjärnigt hotell som ligger mycket nära centrum.

Dag 3.  Warszawa -Krakow  ca 36 mil  
Efter frukost lämnar vi Warszawa och åker mot Krakow, enligt många betraktad som Polens vackraste stad. Krakow var Polens huvudstad i mer än 500 år fram till 1596, då Warszawa övertog den rollen. Staden klarade sig nästan helt utan förstörelse under andra världskriget och den historiska gamla stan är en verklig sevärdhet. Krakow är Polens mest intressanta stad.  Bland annat hade vår svenske kung Sigismund Vasa sitt säte här. Ingenstans i landet finns så mycket historia samlad och staden kan visa upp över 6000 historiska byggnader och monument. Vi kommer tidig eftermiddag till Krakow och checkar in på vårt hotell, Logos Hotell Krakow. Innan middagen har ni möjlighet att ge er ut på egna strövtåg.

Dag 4.  Krakow och Wieliczka saltgruvor  ca 4 mil   
Hela förmiddagen skall vi njuta av och beskåda Krakows många sevärdheter. Efter frukost kommer vår lokalguide till hotellet för att ta oss med på sightseeing i denna intressanta stad. Vi ser Kazimierz, den judiska stadsdelen, där Steven Spielbergs kända film om förintelsen, ”Schindler’s list”, spelades in. Guiden visar oss även Wawel, det före detta kungliga slottet. Slottskärnan är numera Polens främsta museum. Vi kommer att promenera på ”Kungsvägen” i gamla stan, passera förbi flera vackra kyrkor fram till marknadsplatsen, Rynek Glowny. Husen runt detta torg, ett av Europas största, har sett likadana ut i mer än 700 år. Mitt på torget finns de gamla tyghallarna och stadshustornet. I nordöstra hörnet finns den otroligt vackra Mariakyrkan med det berömda träaltaretEfter ett par timmar på egen hand, och tillfälle för lunch, gör vi en tur till Wieliczka saltgruvor, som finns15 kilometer söder om Krakow. Detta är en världsattraktion med ungefär en miljon besökare per år. I ungefär två timmar befinner vi oss under markens yta för att se alla rum och gångar som funnits här i över 700 år. Polska gruvarbetare har byggt en underjordisk värld och vi kan besöka tre olika plan från 64 till 135 meters djup, med fantastiska skulpturer, saltsjöar, gruvmuseum och en underjordisk kyrka. Totalt är gruvan mer än 300 meter djup. Vi kan gå ner och åka hiss upp, eller åka hissen i båda riktningarna. Kvällens middag äter vi på restaurant Morskie Oko, som besöks av åtskilliga utländska gäster.  Känd för sin mysiga inredning, mycket god mat med lokal anknytning samt underhållning av olika slag, till exempel folkmusik och dans. Restaurangen har fått sitt namn efter den största sjön i Tatrabergen, som är ett av de populäraste turistmålen i södra Polen.

Dag 5.  Auschwitz och Birkenau  ca  12 mil  
Efter frukost åker vi cirka 6 mil österut för att besöka Auschwitz och Birkenau.  KZ Auschwitz var det största av Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger.  Lägret var verksamt från 1940 till januari 1945. KZ är en förkortning av det tyska ordet Konzentrationslager. Auschwitz bestod av tre huvudläger, Auschwitz I, koncentrationsläger och lägrens administrativa centrum, Auschwitz II-Birkenau, koncentrations- och förintelseläger, Auschwitz III-Monowitz, arbetsläger. Omkring 1,3 miljoner människor deporterades till Auschwitz. Av dessa dog 1,1 miljoner i lägret. Nittio procent av dem var judar. Efter besöket på dessa platser, som gett oss en påminnelse om krigets grymheter, åker vi tillbaka till centrum av Krakow.

Dag 6.  Krakow-Gdynia  ca  62 mil 
Dags att påbörja hemresan. Under färden mot Östersjökusten och hamnstaden Gdynia passerar vi städerna Lodz och Torun. Vi behöver inte jäkta eftersom färjan går först klockan 21.00 Efter ombordstigning och installering i våra hytter väntar en sen middag.

Dag 7. Karlskrona-Jönköping  ca  25 mil
Vi är tillbaka i Karlskrona klockan 07.45 och efter en stärkande frukost kör vi mot Jönköping, som vi når vid lunchtid

Ingår

Bussresa                                                                   
Vägskatt
Färja (avvikelser kan förekomma)
6 Frukost
5 Middag
2 Nätter del i dubbelhytt
4 Nätter del i dubbelrum
Guidning i Warszawa och Krakow.
Rundvandring i Auschwitz och Birkenau                                      
Parkering, inhägnat område i Hovslätt.

 

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
17/9BussPolen-Warszawa-Krakow
+ 55 rabatt bokning 3 mån innan
Mer än 87 690:-Boka