Skip to main content

Krakow Polen 7 dagar

Krakow är Polens mest intressanta stad. I mer än fem hundra år var Krakow Polens huvudstad och bland annat den svenskättade kungen Sigismund Vasa hade på 1500-talet sitt säte här. Ingenstans i Polen finns så mycket historia samlad och staden kan visa upp över sex tusen historiska byggnader och monument. Inte långt från Krakow ligger de ökända koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau som vi kommer att besöka.

Fritextsökning

Program

Dag 1 Jönköping- Cottbus ca 83  mil
Vi startar från Jönköping. Färden går via färjan Helsingborg/Helsingör vidare till Gedser och rullar på båten som tar oss till Rostock. Båtresan tar ca 1,45 timme, lagom vid lunchtid,
Från Rostock har vi dagens slutmål Cottbus. Här väntar incheckning på hotell och middag.
  
Dag 2 Cottbus  -Krakow  46 mil
Efter frukost styr vi kosan mot Krakow. Dagens etapp får ses mest som en transportsträcka genom Tyskland och Polen. På eftermiddagen når vi Krakow. De närmaste nätterna skall vi bo på
hotell med frukost och middag i Krakow
     
Dag 3-5 Krakow med omgivningar
Krakow är huvudstad i Malopolska, ett av Polens 16 distrikt. Här bor ca 750 000 människor varav nästan tio procent är studenter. Gamla stan, som planlades redan år 1257, är mittpunkten där allt händer. Här mynnar hela tolv gator ut i det enorma torget Rynek Glowny. Polen är ett starkt religiöst land och cirka 80 % av befolkningen är katoliker. I Krakows äldsta stadsdel finns ett tjugotal kyrkor varav Mariakyrkan är den mest magnifika. Från Rynek Glowny går gatan Grodzka till Wawelkullen. Wawel är en viktig symbol för hela Polen och landets mest besökta plats.
Vid andra världskrigets utbrott fanns här 70 000 människor varav endast 6 000 överlevde krigets fasor. Under senare år har denna del av Krakow blivit berömd genom filmen ”Schindler´s list”, som spelades in här. Med lokalguide blir det en rundtur i centrala Krakow. Under dessa dagar bege vi oss till saltgruvorna i Wieliczka . Gruvan har varit i drift utan avbrott i över 700 år. Den är en labyrint av gångar som täcker över 20 mil. Vi får se fantastiska saker där nere, bl.a. saltsjöar och en underjordisk 54 meter lång kyrka där varenda detalj är byggd i salt. En kväll serveras 3 -rätters middag med konsert.
Sista dagen i Krakow gör vi en tur till koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau. Tyskarna hann inte riva lägren innan kriget tog slut, varför de i dag utgör ett mycket autentiskt och hemskt minnesmärke över förintelsen. Birkenau är det större av lägren med baracker så långt ögat når. I Auschwitz kan man se en film om befrielsen 1945.
                                                                             
 
Dag 6 Krakow-Potsdam 60 mil
Efter frukost är det dags att påbörja hemfärden. Vi fortsätter våra resa till Potsdam för övernattning med Middag på hotellet.
 
Dag 7 Potsdam -Jönköping  60 mil
I dag blir det tidig frukost innan vi startar mot Rostock och Scandlines färja, som tar oss till Gedser..
 Även i den här riktningen blir det lagom tid för lunch ombord.
Vi åker under eftermiddagen till Helsingör och tar färjan till Helsingborg.
På kvällen är vi tillbaka i Jönköping med förhoppningsvis många
trevliga minnen från vårt besök i Krakow.  

 

Ingår

Bussresa
Vägskatter
Färja
6 Frukost
5 Middag
6 Nätter del i dubbelrum
Guidning i Warszawa och Krakow.
Besök på Wieliczka saltgruva
Parkering, inhägnat område i Hovslätt.

Tillkommer: Besök: Auschwitz & Birkenau
entré och rundvandring i Oskars Schindlers fabrik i Krakow
lokalguide i Krakow 3 timmars stadsrundtur
100-200 kr

 

Karta

Hotell

Wyspianski Hotel
Wyspianski Hotel 15 Westerplatte Str 31033 Krakow Polen Polens valuta, Polska Zloty (PLN) Polen - Polska Zloty (PLN) Polen är med i EU men har sin egen valuta den polska zlotyn. De har alltså inte Eu...
Kontakta oss Hovslätt
Adress:
Hovslätts Bussresor
Hammarvägen 130
55628 Jönköping
Kontakta oss Bredaryd
Adress:
Hovslätt & Schulz Resor AB
Hammarvägen 130
556 28 Jönköping