Skip to main content

Sverige runt 10 dagar 2022

Vårt vackra land har mycket att erbjuda! Glittrande sjöar, storstadsliv, höga fjäll och djupa dalar, vänliga människor, rikt kulturliv, god mat och dryck. Vi upplever den fantastiska, vilda och vackra naturen, lär oss om same livet och gör många intressanta besök!  Välkommen ombord.

 

Fritextsökning

Ingår

Bussresa,
9 nätter i dubbelrum 
inkl halvpension,
besök på sameviste,
inträde Àjtte, 
Silvermuseet
Zorngården, 
gemensam avslutningslunch dag 10, 
utflykter och besök enligt program samt resevärd.

Tillkommer: fm kaffe, luncher, em kaffe
Enkelrumstillägg: 3200:-

Med reservation för prisändringar samt omkastning i programmet

Program

Dag 1 Jönköping – Stockholm 32 mil 
Efter uppsamling följer vi E4:an, stannar för tidigt förmiddagskaffe och fortsätter sedan mot vår vackra huvudstad, Stockholm
Vi besöker Ulriksdals slott med rundvisning på Slottet även senare på egen hand. vårt kungliga kulturarv.
Vi åker vidare checkar in på Scandic Alvik Bromma. Middag.

Dag 2  Stockholm – Örnsköldsvik
Frukost och utcheckning. Färden fortsätter norrut genom Uppland och när vi passerat Uppsala kommer vi fram till Gästrikland. Vid Gävle drar vi i handbromsen för förmiddagskaffe, innan vi passerar genom Hälsingland. Norr om Hudiksvall stannar vi för lunch på en trevlig restaurang. På eftermiddagen åker vi längs ostkusten genom Medelpad och kommer fram till Höga Kusten i Ångermanland. Vi gör ett stopp vid Sandöbron där man bland annat kan se minnesmärket efter Ådalskravallerna 1931. Vi fortsätter över den pampiga Höga Kusten bron, där vi tar eftermiddagskaffe. Mot kvällen kommer vi fram till Örnsköldsvik och checkar in på Scandic Örnsköldsvik. Middag. 
 
Dag 3  Örnsköldsvik - Haparanda
Vi åker vidare längs vår vackra ostkust och passerar bland annat "björkarnas stad" Umeå. I den lilla kustbyn Ratan gör vi ett förmiddagsstopp och fortsätter sedan genom Västerbotten och Norrbotten. I Skellefteå äter vi lunch på Nordanågårdens Värdshus. Därefter gör vi ett besök i Skellefteås kända kyrkstad "Bonnstan", innan vi åker vidare mot Haparanda. Vi gör en kort paus för eftermiddagskaffe, innan vi via Kalix kommer fram till Haparanda och checkar in på den anrika Stadshotellet. Middag. 
 
Dag 4 Haparanda- - Kiruna 
Idag får vi uppleva den vackra Tornedalen på vår väg mot Kiruna. Vi gör ett stopp vid den kända Kukkaloforsen för att titta på sikfisket och få en liten guidad rundtur. Vid Polcirkeln stannar vi för förmiddagskaffe. Framme i Pajala äter vi en god lunch på Hotell Smedjan. Färden fortsätter längs Torneälven och vid Suptallen mellan Vittangi och Svappavara avnjuter vi vårt eftermiddagskaffe. På eftermiddagen gör vi ett besök i kyrkan i Jukkasjärvi och gör även ett stopp vid Icehotel 365, ett ishotell året runt! Obs! Tillkommer: inträde inkl guidning pris ca 300 kr. Mot kvällen kommer vi fram till Kiruna och checkar in på centrala Scandic Ferrum för två nätter. Middag.

Dag 5 Kiruna  - Kiruna
Dagens utflykt bjuder på otroliga naturupplevelser när vi kör längs Torneträsk till Abisko. Här ges möjlighet att besöka Naturum som visar naturparkens och fjällvärldens växt- och djurliv. De som vill göra en kortare vandring längs Kungsleden stannar kvar i Abisko medan bussen fortsätter till Riksgränsen. Efter fotopaus vid gränsen vänder vi bussen och stannar vid rallarkyrkogården. Bussen hämtar upp de som vandrat på Kungsleden och därefter äter vi vår medhavda picnic (pris efter vad som dukas upp). På återvägen till Kiruna stannar vi för att fotografera den berömda Lapporten. Middag.
Vid klart väder finns möjlighet att se midnattssolen från hotellet Scandic Ferrum i Kiruna.
 
Dag 6  Kiruna  - Arvidsjaur
Frukost och utcheckning. Vi lämnar "världens största kommun" och styr bussen söderut. När vi passerat Malmberget och Gällivare kommer vi fram till Porjus. Här blir vi guidade runt i den nersprängda Expon över Porjus kraftstation. Därefter åker vi vidare till Jokkmokk och äter lunch på egen hand, innan vi besöker fjäll- och samemuseet Àjtte. Söder om Jokkmokk passerar vi på nytt polcirkeln. Incheckning på Hotel Laponia i Arvidsjaur . Middag.
 
Dag 7 Arvidsjaur- Arvidsjaur
Idag gör vi en utflykt längs "silvervägen" till Arjeplog där vi börjar med att åka upp på Galtispouda, varifrån vi har en fantastisk utsikt över sjön Hornavan och fjällen. Därefter besöker vi Silvermuseet med bland annat en unik samling av samiskt silver. På väg tillbaka till Arvidsjaur gör vi ett stopp i ett sameviste där vi får komma i kontakt med renar och lära oss om samernas kultur och arbete, innan vi återvänder till vårt fina hotell Laponia. Middag.

Dag 8  Arvidsjaur - Östersund
Utcheckning och frukost. Vi vänder bussen söderut igen och passerar bland annat Avaviken, Sorsele och Storuman, innan vi stannar för förmiddagskaffe. Färden fortsätter förbi Vilhelmina och Ångermanälven och i Dorotea gör vi ett lunchstopp. Här får vi även se de kända Nattvardsstatyerna vid kyrkan. Mätta och belåtna åker vi genom Jämtland, stannar för eftermiddagskaffe och framme i Östersund checkar vi in på hotell Östersund.  Middag
 
Dag 9 Östersund – Mora
Vi fortsätter genom Jämtland och Härjedalen till Dalarna. Vid lunchtid kommer vi fram till Mora och börjar med att besöka Zorngården, Anders Zorns hem. Lunch på egen hand. På eftermiddagen kör vi till Nils Olssons hemslöjd i Nusnäs, där vi får se tillverkningen av dalahästar. Därefter återvänder vi till Mora och checkar in för övernattning och middag på Hotell Moraparken.

Dag 10  Mora – Jönköping
Tidig avresa. På resan genom Dalarna passerar vi bland annat Leksand och Borlänge. Vi stannar och njuter av Västermanland, mellan sjöarna Snyten och Åmänningen, där vattnet bildar forsar och fall ligger Engelsbergs Bruk inbäddat i grönska och ståtlig furuskog. En stilla idyll av herrgård, arbetarbostäder, smedja, masugn. en guidad rundtur på Engelsbergs Bruk  i  Ängelsberg. Innan vi fortsätter hemåt till Småland.  På kvällen är vi åter i Jönköping efter en oförglömlig resa genom vårt vackra land.
 

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
11/7BussSverige Runt 2022 Mer än 812 695:-Boka